De gemeenteraad van Midden-Drenthe

De gemeenteraad vertegenwoordigt alle inwoners van Midden-Drenthe. Raadsleden treden op namens de inwoners. Dus ook namens jou. Deze website is van de gemeenteraad. Je vindt er wat er op de agenda staat, hoe je met de raad in contact komt en wat we voor onze inwoners gaan doen deze raadsperiode.

Ageet van Dijken

Ageet van Dijken ChristenUnie

“Je moet er echt voor gaan”

Ze is opgegroeid in Gasselternijveenschemond als oudste in een gezin van zes kinderen, twee meiden en vier jongens. Sinds dertig jaar woont Ageet van Dijken, fractievoorzitter van de ChristenUnie Midden-Drenthe, in Beilen. Ze woont in een gezellige wijk aan de rand van het dorp samen met haar man André en hond Simba, een enthousiaste labrador met een klein beetje Friese-stabij-bloed. In de tuin zwemmen in een grote vijver zo’n tien koi karpers. Naast fractievoorzitter en raadslid is Ageet directeur-bestuurder van cbs De Wegwijzer in Alteveer en doet ze vrijwilligerswerk voor de kerk.

Kerk

Ageet komt uit Gasselternijveenschemond, André uit Nieuw-Buinen, een dorp tien kilometer verderop. Ze hebben elkaar ontmoet bij de gospelgroep van de kerk in Nieuw-Buinen. Ze trouwden in 1992 en verhuisden vanwege hun werk naar Hoogeveen. Na twee jaar gingen ze in Beilen wonen. Ze kregen drie kinderen: een zoon (27 jaar) en twee dochters (25 en 24 jaar), die inmiddels allemaal op zichzelf wonen.

Vrijwilligerswerk

In Beilen sloten ze zich aan bij de Pauluskerk, de gereformeerde kerk. Ze doet er veel vrijwilligerswerk. André is er onder andere koster. “Ik zit in het beamteam. Ongeveer een keer per maand zorg ik ervoor dat de dienst inclusief PowerPoint presentatie wordt uitgezonden.”

Ook schenkt Ageet regelmatig koffie na de kerkdienst. Dit is voor jong en oud, al blijft niet iedereen voor koffie. “Ik vind het belangrijk om oog voor elkaar te hebben. Het is mooi om te zien dat sommige mensen vaker terugkomen. Er is veel eenzaamheid. Dit is een mooie manier om toch contacten te hebben.”

Achtergrond

Ageet begon in 1990 in het onderwijs. Tot 2002 stond ze voor de klas als juf voor groep 1, 2 en 3. In 2002 werd ze directeur op een school in Koekange. “Ik had drie jonge kinderen. Daarom wilde ik maximaal drie dagen per week werken. Dat was toen nog bijzonder. Er moest speciaal beleid voor geschreven worden, zodat ik parttime directeur kon worden. Ik heb hier tot 2011 met veel plezier gewerkt. Toen werd ik directeur van een grotere school, in Coevorden. Ook parttime. En sinds september vorig jaar ben ik directeur-bestuurder van De Wegwijzer in Alteveer. Leuk om terug te zijn in de gemeente De Wolden, waar ook Koekange onder valt. Ik kom nog bekenden tegen uit mijn begintijd.”

Ageet heeft een dynamische baan. Ze ontmoet veel mensen. Nog steeds vindt ze kleuters heel leuk, maar het voor de klas staan is er niet meer bij. “Wij zijn een zogenaamde een-pitter-school. Dat betekent dat we niet onder een bestuur vallen en dat ik als directeur-bestuurder verantwoordelijk ben voor alles, dus bijvoorbeeld ook voor personeel. Nog steeds doe ik dit parttime, ik werk drieënhalve dag.”

Politieke loopbaan

Sinds 2014 is Ageet actief in de gemeentelijke politiek. Ze begon als commissielid Zorg & Welzijn. In 2017/2018 was ze raadslid, daarna weer alleen commissielid. Vanaf 2021 werd ze fractievoorzitter en raadslid. “Ik ben tien jaar geleden gevraagd door Gert-Jan en Henk. Henk kende ik uit de buurt en Gert-Jan via het werk. De mannen hadden tijdens het klussen bedacht dat ik wel op de lijst zou passen voor de ChristenUnie. En nu stonden ze dus bij mij op de stoep. Of ik op plek 5 op de lijst wilde.” En zo gebeurde het dat Ageet commissielid werd. De partij had toen nog twee zetels in de raad. Inmiddels is dat er een. “Ik vind het belangrijk een eigen politiek kleur te laten zien. Je moet onderscheidend zijn. En dat kan prima naast het raadsprogramma.”

Commissie Zorg & Welzijn

Ageet zit nog steeds in de commissie Zorg & Welzijn. “Deze commissie gaat over mensen. Dus je moet elkaar wel ontmoeten om te weten wat er speelt onder de mensen. De kerk is een van die ontmoetingsplekken. Voor mij een mooie plek. Kerk en staat zijn gescheiden, zo moet het ook, maar toch kijk je altijd vanuit je eigen overtuiging.”

We leven in een ingewikkelde, roerige tijd. Ageet krijgt regelmatig vragen als: “Kan een christen op de PVV stemmen? en “Wat vind je van Lhbtqia+, abortus en euthanasie?”. “Oog voor de medemens staat bij mij voorop. Ik zal niemand uitsluiten. Gelukkig wordt er binnen de ChristenUnie nu genuanceerder gedacht over ethische vraagstukken. En wat ik altijd zeg: wie ben ik om te oordelen?” 

Liefde voor honden

Ageet groeide op met honden. Alhoewel ze liever gewacht had tot de kinderen wat ouder waren, besloten ze op een gegeven moment toch om een hond in huis te nemen. Boris kwam, een zachtaardige Friese stabij, die al snel een onmisbaar familielid werd. Boris werd twaalf. Helaas heeft hij de komst van Simba niet meer meegemaakt. “We hadden bedacht dat het mooi zou zijn om een pup te nemen terwijl Boris op leeftijd raakte. We hadden Simba al uitgekozen, toen Boris vrij plotseling overleed, de dag voordat we Simba zouden ophalen.”

Simba, nu zes jaar, gaat overal mee naar toe, ook op vakantie. “We kiezen altijd iets uit, waar de hond mee naar toe kan. Geen dierenpension voor ons.”

Mijn parel van Midden-Drenthe

“Hoe triest ook, mijn parel in onze gemeente is toch wel Kamp Westerbork. Ik houd van geschiedenis en deze plek zal altijd verweven zijn met onze geschiedenis.” Ageet is er dan ook trots op dat ze samen met Arjan Van Gelderen, fractievoorzitter van VVD Midden-Drenthe, de 4 mei toespraak mocht verzorgen in de Stefanuskerk in Beilen.

Wens voor de toekomst

Ageets wens voor de toekomst van de ChristenUnie Midden-Drenthe is simpel: “Meer zetels. Een of twee zetels meer zou al fijn zijn. Een eenmansfractie is namelijk best lastig, al voel ik me gesteund door mijn fractie. Ik wil samen iets moois neerzetten voor de inwoners van onze gemeente. Dat we hier met elkaar fijn en goed wonen. En van mening verschillen mag. We moeten het zo goed mogelijk organiseren voor iedereen, zonder te polariseren. Scherp in het debat mag, maar speel het niet op de mens. Je hoeft het immers niet eens te zijn.”

Ageet heeft een heldere kijk op wat het betekent om raadslid te zijn. “Kennis bij raadsleden is erg belangrijk. Je moet er echt voor gaan. Raadslid word je niet voor even, je legt je echt voor een lange tijd vast. Als je de politiek in gaat, moet je thuisfront achter je staan. Ik had dit werk niet kunnen doen, toen mijn kinderen nog klein waren. En soms bekent het dat je keuzes moet maken. Meer deelnemen aan activiteiten in en rondom de kerk lukt helaas nu niet.” Ageet steekt veel tijd en energie in de lokale democratie. “Ik doe dit met liefde en ik ga nog wel even door!”

Call Now Button