De gemeenteraad van Midden-Drenthe

De gemeenteraad vertegenwoordigt alle inwoners van Midden-Drenthe. Raadsleden treden op namens de inwoners. Dus ook namens jou. Deze website is van de gemeenteraad. Je vindt er wat er op de agenda staat, hoe je met de raad in contact komt en wat we voor onze inwoners gaan doen deze raadsperiode.

Gineke Radix

Foto: Gineke met haar kleinkinderen Sophie, Fien, Daan en Tycho.

“Ik vind politiek verschrikkelijk”

Gineke Radix werd als Gineke Feijen geboren op 18 december 1958 in Arnhem. Ze groeide op in Emmen en ging daar naar de havo. Bij toeval werd ze na haar eindexamen oogartsassistent, tegen de zin van haar ouders, die haar liever de pabo hadden zien doen. Van Emmen ging het vervolgens naar Veendam, Bovensmilde en Smilde, waar ze jarenlang met haar man Jan Radix Sportcafé Radix runde. Met ludieke acties en attributen was de kroeg in de Smeltehal een begrip in het dorp. Na bijna vijftig jaar sluiten de deuren in mei 2023. In de coronaperiode begint Gineke bij Interzorg De Driemaster, een verzorgingstehuis in het centrum van Smilde. Ze werkt hier nog steeds met veel plezier.

Oppasoma

Jan en Gineke hebben twee dochters, Marieke en Marleen, die elk weer een zoon en een dochter hebben. Op dinsdag past Gineke op haar kleinkinderen. De dag start om 07.15 uur als ze de jongste ophaalt en eindigt na het avondeten, waar ook de kinderen met aanhang aanschuiven. “Een keer per zeven weken mogen de kleinkinderen kiezen wat we eten. En dat is altijd patat.” Het oppassen doet ze op haar favoriete plek in Midden-Drenthe: Rijksweg 20 in Smilde. “Hier ben ik thuis. Het is het fijnste plekje dat ik kan bedenken. Jan is hier geboren, in wat nu de keuken is. Mijn schoonouders hebben hier eerst gewoond. Wij woonden toen in wat nu de woonkamer is, in het kleine huisje. Vroeger waren het namelijk twee woningen. In 2011 hebben we verbouwd en is het een woning geworden. Een heerlijk familiehuis. Met de kerst eten we hier met meer dan twintig man aan een lange tafel.”

In de raad

“Ik ben apolitiek. Ik vind politiek verschrikkelijk.” En toch zit Gineke alweer 28 jaar in de gemeentelijke politiek. Sinds 2023 is ze fractievoorzitter van Onafhankelijk Midden-Drenthe, de een-na-grootste partij in Midden-Drenthe. “Door Charles de Haas ben ik in de politiek gerold.” In 2010 had Gineke al in de raad kunnen komen, maar het duurde nog tot 2018 voordat ze dit daadwerkelijk deed. Ze had zich toen net teruggetrokken uit de sporthal en dat maakte dat ze ook echt tijd had voor het raadswerk. “Ik ben samen met Niels in de raad gekomen, een sociaal bewogen mens.”

Meedenken – meepraten – meedoen

De rode draad van het raadsprogramma is participatie. Voor Gineke en haar fractiegenoten betekent dit tussen de mensen staan, de verbinding met inwoners zoeken. “Mensen moeten hun ei kwijt kunnen. Ze moeten gehoord worden.” Door werk en vrijwilligerswerk middenin de samenleving staan, weten wat er speelt, oog hebben voor de ander. Dat is wat hen drijft. “Niels bijvoorbeeld via Footballskills en wandeltochten en Arjen is actief in het vrijwilligerswerk. Op deze manier worden zowel jongeren als ouderen betrokken bij de gemeentepolitiek. We zijn een warme fractie. We zijn er echt voor elkaar. Dat betekent ook dat we veel met elkaar delen.”

Plezier en energie

Gineke heeft plezier in het politieke werk. “Er zijn mooie werkgroepen uit het raadsprogramma ontstaan. Dit geeft energie, ook al kosten alle vergaderingen en overleggen veel tijd. Zolang ik er plezier in houd en er energie van krijg, blijf ik actief in de gemeentelijke politiek.”

Wens voor de toekomst

Gineke is qua toekomstbeeld voor Onafhankelijk Midden-Drenthe duidelijk: “Blijven wie we zijn. Doen wat we doen. Werken met een compleet raadsprogramma zonder coalitie/oppositie.” Hierbij heeft ze een duidelijk doel voor ogen: “Er zijn voor de inwoners. Dat betekent soms ook water bij de wijn doen.” 

Call Now Button