De gemeenteraad van Midden-Drenthe

De gemeenteraad vertegenwoordigt alle inwoners van Midden-Drenthe. Raadsleden treden op namens de inwoners. Dus ook namens jou. Deze website is van de gemeenteraad. Je vindt er wat er op de agenda staat, hoe je met de raad in contact komt en wat we voor onze inwoners gaan doen deze raadsperiode.

Jannes Kerssies

Jannes Kerssies

“Ik ben een vechter – aan de kant van de bevolking”

Moi, mijn naam is Jannes Kerssies

In de jaren ‘90 kwam ik voor Dorpsbelangen Drijber in de politiek terecht. Ik heb toen gelijk gezegd “Ik wil er liever niks mee te maken hebben, want ik heb te weinig geduld”. Jaren later kwam ik op plek 2 met de insteek dat ik ook echt iets voor de gemeenschap wilde betekenen. Het contact met de gemeente was in die tijd niet zo best, maar ik dacht “kop d’r voor, optimistisch blijven en doorgaan!”. Politiek is een kwestie van de lange adem. Dat was toen zo en dat is nog steeds zo. Ik zit dus al flink wat jaren in de politiek, met nòg altijd dezelfde passie als toen.

Veel contacten

Ik heb, omdat ik raadslid ben, veel contacten met de inwoners van onze gemeente. Dat vind ik mooi. Mensen benaderen me voor van alles en nog wat. Dat is lang niet altijd met succes, dat moet ik ook eerlijk zeggen. Maar ik wijs mensen wel altijd de weg. Daar krijg je alleen maar blije mensen van, is mijn ervaring.

Privé

Ik ben geboren in 1946 en inmiddels 52 jaar getrouwd met Lenie. We hebben drie kinderen. Ik ben gek van de natuur en van weidevogels in het bijzonder. Als je partner niet achter je staat, kun je het raadswerk niet doen. Je bent vaak weg. Vanwege de gezondheid van mijn vrouw (ze lijdt aan een vorm van dementie), is mijn betrokkenheid nu soms wat minder dan ik eigenlijk zou willen. Tot mijn 55ste was ik veeboer. De boerderij was ook mijn passie, net als de politiek, maar je moet kiezen. En ik heb gekozen voor de politiek. Ik ben een optimist, “er komt altijd wel wat op mijn pad” dacht ik toen en dat was ook zo.

Bewust een lokale partij

Ik ben altijd actief geweest voor lokale partijen. Het is een bewuste keuze om politiek gezien niet te dicht bij Den Haag te zitten. Hoe dichter bij de bevolking hoe sneller je actie kunt ondernemen. De politiek in Den Haag daar blijf ik het liefst verre van. Ze hebben in Den Haag volstrekt geen voeling meer met de mensen op het platteland. Er is meer armoede dan men in Den Haag weet.

Twintig uur in de week

Er wordt weleens gezegd dat je als raadslid zo’n twintig uur per week bezig bent. Ik vind het moeilijk te zeggen hoeveel tijd ik erin steek, maar die twintig uur haal ik makkelijk. Het is voor mij meer  ontspanning dan inspanning. Ik beschouw het niet als werk maar als een verrijking van mijn leven.

Bestuurlijke visie

De gemeenteraad heeft een bestuurlijke visie, maar dat is niet mijn ding. Ik ben misschien wat van de oude stempel. Je kunt nog zo’n mooie visie hebben, maar het gaat om de mensen met wie je werkt. Toch ben ik ook modern. Want ik werk graag met jonge mensen: zij zijn idealistisch en hebben minder vooroordelen. Sommige mensen helpen de wereld vooruit, anderen zijn de handrem. Ik geef graag gas, kijk graag vooruit. Dat is mijn visie op het besturen van de wereld. En hoe je het ook noemt, de mensen met wie je te maken hebt, die moeten het doen.

Ik kom op voor de mensen die het moeilijk hebben

Ik zit vooral voor de mensen die dreigen te verstikken in de wereld. Voor de armen, en voor  de mensen die niet tot hun recht komen. Je kunt tenslotte zomaar aan de andere kant van de medaille terechtkomen. Er is een groep die het, om wat voor reden dan ook, niet redt. En tot die groep voel ik me aangetrokken. Als die mensen een beroep op me doen, kunnen ze op me rekenen. Ik kan er niet voor zorgen dat armoede verdwijnt. Maar wel dat we als politiek er zijn voor die groep. We zijn in dit opzicht zeker zo sociaal als de PvdA en GroenLinks. Alleen hebben we geen kapsones.

Frustratie over politiek

Ik hoor veel dat mensen de politiek onbetrouwbaar vinden. Ik denk ook dat de kloof tussen politiek en inwoners groter is dan we denken. Ook in Midden-Drenthe. Maar de meeste mensen hebben ook niets met politiek. Ik ben een echte volksvertegenwoordiger en sta dichter bij de bevolking dan bij de politiek. Ik ben een vechter aan de kant van onze inwoners.

Positief over Midden-Drenthe

We hebben het vaak over verschillen, maar procentueel zijn die veel kleiner dan de overeenkomsten. Dat geeft de burger moed. Ik hoop dat de overheid nog wat beter gaat luisteren naar de gewone bevolking.

Over vier jaar

Niet alleen persoonlijk, maar ook als fractie willen we dat er meer starterswoningen komen in onze gemeente. Daar zullen we alles voor doen want dat is echt een schrijnend probleem. En de wolf is, hoop ik, verdwenen uit Drenthe. Die hoort hier niet. Tot slot, als het gaat om de toekomst, zeg ik altijd “Morgen is er weer een nieuwe kans. En die moeten we pakken met elkaar!”.

 

Call Now Button