De gemeenteraad van Midden-Drenthe

De gemeenteraad vertegenwoordigt alle inwoners van Midden-Drenthe. Raadsleden treden op namens de inwoners. Dus ook namens jou. Deze website is van de gemeenteraad. Je vindt er wat er op de agenda staat, hoe je met de raad in contact komt en wat we voor onze inwoners gaan doen deze raadsperiode.

Niels Maagd

Niels Maagd

“Man met een missie”

Maatschappelijk betrokken 

Niels Maagd is 49 jaar en raadslid voor de lokale partij Onafhankelijk Midden-Drenthe. Hij is vader van zoon Milan en dochter Anouk. Niels heeft sinds zijn entree in de gemeenteraad in 2018 een duidelijke visie: de afstand tussen inwoners en de politiek verkleinen. Met een achtergrond in maatschappelijk betrokken werk (onder andere voor één tegen eenzaamheid) en een sterke lokale verankering, zet hij zich in voor de belangen van alle inwoners van Midden-Drenthe. In dit interview vertelt Niels over zijn motivatie, uitdagingen en de doelen die hij nastreeft als politicus.

Hoe begon het politieke avontuur?

In 2017 werd Niels benaderd door Gemeentebelangen Smilde Westerbork Beilen, nu bekend als Onafhankelijk Midden-Drenthe. “Is dat iets voor jou?” vroegen ze hem. De lokale focus van de partij sprak hem direct aan. “Zet me maar op de lijst,” antwoordde hij, aangetrokken door de standpunten van de partij. Vooral de standpunten op het gebied van hulp aan de minima en het bestrijden van eenzaamheid, alcohol- en drugsproblematiek. Ook de steun voor ondernemers en het streven naar de terugkeer van het schoolzwemmen lagen hem na aan het hart. Helaas is het laatste nog niet gelukt, wat betekent dat sommige kinderen nog steeds geen zwemdiploma hebben omdat hun ouders het niet kunnen betalen.

Terug naar de gemeenteraad

Sinds 2018 is Niels raadslid, verkozen met voorkeurstemmen vanaf nummer drie op de lijst. Nu, inmiddels bezig aan zijn tweede termijn, kijkt hij terug op een periode van intensief samenwerken met zijn fractie. “We hebben geknald samen met Gineke en Charles, en als beloning voor dat harde werken zitten we nu in de tweede termijn met vijf zetels in de fractie,” vertelt hij trots. Bij de verkiezingen in 2022 stelde hij zich opnieuw verkiesbaar en werd hij met 680 voorkeurstemmen herkozen.

De kracht van lokale politiek

Niels gelooft sterk in de kracht van lokale politiek. “Het gaat erom dat je echt voor de inwoners uit Midden-Drenthe actief kunt zijn, zonder afhankelijk te zijn van derden of je moet houden aan partijbeleid uit Den Haag,” zegt hij. Problemen en vragen van inwoners deelt hij in de fractie, waarna ze deze bespreken met ambtenaren op het gemeentehuis. Zo schakelt hij tussen de inwoners en het gemeentelijk beleid. “Het gaat niet alleen om kaders en grote lijnen, maar om wat goed is voor de inwoners.”

De kloof verkleinen

Een belangrijk doel voor Niels is het verkleinen van de kloof tussen de inwoners en de politiek. “Als je met inwoners spreekt, weten ze vaak niet wat er gebeurt in commissievergaderingen. Dat moet veranderen. We moeten de straat op, naar buiten, en de inwoners erbij betrekken,” benadrukt hij. “Het is niet genoeg om alleen binnen het gemeentehuis te vergaderen.”

Dagelijkse betrokkenheid

Niels is veel zichtbaar op sociale media. Hij wordt wekelijks benaderd door inwoners met vragen over vergunningen, overlast en starterswoningen. “Ik neem deze problemen mee naar de fractie en geef altijd antwoord aan de inwoners. Het gaat om laagdrempeligheid en directe communicatie,” legt hij uit. Naast zijn politieke werk is Niels actief met zijn eigen bedrijf Voetbalskills Drenthe, werkt hij voor Recras Groningen en organiseert hij maandelijkse wandeltochten met ouderen. “Tijdens die tochten hoor ik waar mensen tegenaan lopen of mee zitten en kan ik iets voor de samenleving doen.”

Dankbaarheid en de toekomst

Het werk levert Niels veel dankbaarheid op. “Reacties zoals ‘Wat fijn dat je naar ons luistert’ doen me goed,” zegt hij. Zijn doel voor de komende vier jaar is duidelijk: “Ik blijf me inzetten voor alle doelgroepen in Midden-Drenthe en wil de kwaliteit van leven in onze gemeente blijven verbeteren.” Hij hoopt dat de gemeenteraad meer als eenheid zal opereren in plaats van als afzonderlijke partijen die in de coalitie of oppositie zitten. “Het gaat om de kwaliteit van de gemeente voor de inwoners, niet om politieke kleuren.”

Slotwoord

Niels’ betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en zijn inzet om de kloof tussen inwoners en de politiek te verkleinen, maken hem een bijzonder raadslid. Zijn verhaal is een inspiratie voor velen en een herinnering aan het belang van lokale politiek in het dagelijks leven. “Het gaat me om de inwoners,” concludeert hij. “Hoe gek het misschien ook klinkt, maar daar krijg je veel liefde voor terug.”

Meer weten?

Wil je nu na het lezen nog meer weten? Kijk dan op ww.womd.nu of bel of mail me gerust op n.maagd@middendrenthe.nl.

Call Now Button