De gemeenteraad van Midden-Drenthe

De gemeenteraad vertegenwoordigt alle inwoners van Midden-Drenthe. Raadsleden treden op namens de inwoners. Dus ook namens jou. Deze website is van de gemeenteraad. Je vindt er wat er op de agenda staat, hoe je met de raad in contact komt en wat we voor onze inwoners gaan doen deze raadsperiode.

Tineke posthoorn

Tineke met haar kleindochter. De foto is gemaakt op het Terhorsterzand.

 

“De Drent is heel goed in staat om dingen zelf te regelen”

Tineke Posthoorn is 63 jaar en fractievoorzitter van de PvdA. Zo’n vijfendertig jaar geleden ging ze bij haar partner in Wijster wonen. Tineke is moeder van drie dochters, de tweeling Annelies en Marloes, en Evelien, en oma van Jesse (2 jaar) en Lynn (1 jaar). Naast fractievoorzitter, raadslid en commissielid Algemeen Bestuur is Tineke projectcoördinator bij Welzijnswerk. 

Achtergrond

Tineke groeide op in Linde op de boerderij. Toen Tineke veertien jaar was, verkocht haar vader de boerderij en verhuisde het gezin naar Zuidwolde. Tineke ging in Hoogeveen naar het Menso Alting College, waar ze de havo deed. Haar moeder overleed toen ze zestien was. Ondanks deze gebeurtenis haalde ze haar diploma. Ze ging studeren aan de Sociale Academie in Hengelo. Bij toeval kwam ze in het derde jaar van haar studie weer in het noorden terecht: “Net in de periode dat de stageplekken werden verdeeld, was ik ziek. Daardoor miste ik de stageplekken die vanuit school aangeboden werden en moest ik zelf een stageplek regelen. Dit werd Huize Martijn in Assen, een opvangplek voor uithuisgeplaatste kinderen, vaak in de puberleeftijd.” Tineke studeerde af. Het was een lastige tijd voor het vinden van een baan. Een halfjaar na haar studie kon ze bij Huize Martijn (valt nu onder Yorneo) aan de slag. Wat begon als zwangerschapsvervanging werd een baan van negen jaar.

Werken in de jeugdzorg is zwaar – veel problematiek, onregelmatige en lange diensten –  dus na negen jaar werd het tijd voor iets anders. Maar ook toen was het lastig om werk te vinden. Tineke besloot weer te gaan studeren. Het werd de meao. Een jaar of twee/drie heeft ze vervolgens op kantoor gewerkt bij de Leite. “Ik was 23 jaar toen mijn vader overleed. Het jaar erop leerde ik mijn partner Albert kennen. Ik ging bij hem in Wijster wonen.” Toen Tineke kinderen kreeg (ze was toen 32), is ze gestopt met betaald werk. In deze periode, die elf jaar duurde, deed ze veel vrijwilligerswerk.

Toen Tineke 44 was, besloot ze een nieuwe studie te volgen. Het werd de pabo. Haar jongste dochter was toen vijf jaar. Met veel plezier heeft ze vervolgens drie jaar lesgegeven. “Het lesgeven aan groep 1 is het allerleukste werk wat ik ooit heb gedaan.” Door financiële problemen van de werkgever moest ze stoppen.

Sinds twaalf jaar werkt Tineke bij Welzijnswerk Midden-Drenthe[1]. Tussen 2019 en 2021 volgde Tineke de opleiding ‘oplossen van complexe maatschappelijke problemen’ aan de universiteit van Amsterdam. In haar huidige baan heeft ze veel te maken met complexe maatschappelijke problemen. “Er is nooit alleen sprake van een sociaal probleem. Er speelt altijd meer. Je hebt verschillende expertises nodig om tot een oplossing te komen. Om complexe maatschappelijke problemen, zoals armoede, op te lossen, heb je verschillende deskundigen nodig, bijvoorbeeld een psycholoog, maar ook een bankier en misschien wel een bouwkundige. En stel altijd de vraag: welke richting wil je op?” Tineke ontwikkelt en coördineert projecten bij Welzijnswerk.

Liefhebberijen

Tinekes vrije tijd staat in het teken van maken en doen. Tineke kookt veel, ze bakt haar eigen brood en maakt haar eigen yoghurt. Het verbouwen laat ze graag aan anderen over. Regelmatig volgt Tineke een cursus aan de kunstacademie in Leeuwarden. Tekenen, schilderen, beeldhouwen.

Vrijwilligerswerk

Tineke heeft veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo was Tineke onder andere penningmeester van de peuterspeelzaal, bestuurslid van de buurtvereniging en dorpsbelangen Wijster. Ook deed ze vrijwilligerswerk voor de World Press fototentoonstelling en de Luisterlijn. Sinds ze bij Welzijnswerk werkt, is ze gestopt met vrijwilligerswerk in Midden-Drenthe.

Politieke loopbaan

Wijster kende twee PvdA-prominenten: Henk Weggemans (oud-gedeputeerde in de provincie Drenthe) en Bart de Vries (oud-wethouder van Beilen en Midden-Drenthe). Henk wees Tineke op de PvdA en spoorde haar aan lid te worden. Ze bezocht een ledenvergadering van de PvdA en dacht: dit is niks voor mij. Dit was zo’n vijftien jaar geleden. Zes jaar geleden vroegen Benny Muskee en Dirk-Jasper Keegstra, beiden gemeenteraadslid in die tijd, of Tineke op de lijst wilde voor de PvdA. Het lukte de PvdA niet om een vrouw te vinden die op een verkiesbare plaats op de lijst wilde. “Ik zei: ik ben 57 jaar, dat is toch veel te oud!” Maar voor de gemeenteraad bleek dit een gemiddelde leeftijd. Tinekes werk bij Welzijnswerk bleek gelukkig geen probleem te zijn. Dit maakte dat Tineke zei: “Vooruit dan maar!” Tineke kwam als nummer 2 op de lijst. “Ik vond het direct leuk en waardevol werk. Wel moet ik altijd uitkijken voor belangenverstrengeling, vanwege mijn baan bij Welzijnswerk.”

Tineke vindt het belangrijk dat Drenten in gemeentebestuur gaan zitten. “Zij weten hoe het hier werkt. Dat weten ze in Den Haag niet altijd.” Tineke heeft geen ambities richting Den Haag of Provincie. “Ik vind het juist leuk om in je eigen omgeving actief te zijn. Drenten zijn daar goed in. Ze zijn heel goed in staat om dingen zelf te regelen. Vanuit Dorpsbelangen Wijster organiseerden we zelf kinderopvang in Wijster en een fietspad van Wijster naar Beilen.”

Hoe betrek je jongeren bij de politiek?

“Ons jongste raadslid is 21 jaar. Een van onze commissieleden is begin dertig. Wij hopen dat met hen de stem van jongeren meer gehoord wordt. Daarnaast praten we veel met jongeren die geen huis kunnen vinden.” Tineke hoort veel via haar dochters, maar ook wordt ze regelmatig door jongeren benaderd over hun woonsituaties.

Mijn parel van Midden-Drenthe

Midden-Drenthe heeft veel pareltjes. Tineke noemt er een paar: “Het Dwingelderveld, Terhorsterzand, het houten pad van Theodoor in Orvelte.” Ook de dierenweide bij ’t Stroomdal in Beilen heeft een speciaal plekje in haar hart. “Ik ben geïnteresseerd in sociale projecten, plekken waar mensen elkaar ontmoeten. De dierenweide is een prachtig voorbeeld hiervan. Het begint op een plek. Daar voeg je mensen aan toe met een visie. Dan kan er wat moois ontstaan.”

Wens voor de toekomst

Tineke hoopt op meer jonge vrouwen in de raad, maar bovenal hoopt ze dat de woningbouw snel start. “En dan bedoel ik: betaalbare woningbouw!”

Linkjes

Het houten pad van Theodoor>>

Het Dwingelderveld>>

Terhorsterzand>>

—————————————————————————————————

2 juli 2024

[1] Welzijnswerk Midden-Drenthe (WMD) is een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw. Als samenwerkingspartner bevorderen wij welzijn en samenleven in de plattelandsgemeente Midden-Drenthe. WMD is er voor alle inwoners van de gemeente.

 

Call Now Button